In ziua in care crezi in tine

In ziua in care crezi in tine

IMGP0050

Ateism e și atunci când nu crezi în tine. Piedestale construite pentru oameni care îți trăiesc visurile, explozia de verde din curtea vecinului te fac amnezic la propriile daruri și talente. Te lași în schimb să fii cu totul vulnerabil la dezaprobări și dictări ale felului în care trebuie să fii. În comparația ta cu alții, uiți cine ești, dacă ești, cum ești. Te rătăcești pe tine într-o stivă de amintiri ale celui care ți-ai fi dorit să fii. Trec săptămâni, luni, ani cu întrebări și, mai grav, răspunsuri închise în sertarul lui nicicum și niciunde. Și apoi începi să cauți perplex, însetat răspunsuri într-un exterior care nu te conține.

Asta înseamnă să nu crezi în tine și să nu te prețuiești pentru minunea care ești.

Necredința în tine înseamnă să-i omagiezi doar pe ceilalți, pentru că ți-ai construit iluzia aprobării de sine care stă în mâinile lor. De ce îi respecți atât pe ceilalți, dar de tine uiți cu desăvârșire? De ce alții sunt mai falnici și mai merituoși? Dacă ai vorbi cu ceilalți așa cum vorbești cu tine, ai fi magnet de prieteni sau te-ai zbuciuma într-o singurătate palpabilă?

Necredința în tine înseamnă să fii permanent urmărit de frici și neputințe. În ochii dezaprobatori ai lumii se manifestă toate fricile care au zăcut timide în interiorul tău. Care se metamorfozează în piedici exterioare pentru că îți cer să le privești în față. Elixirul reușitei se află dincolo de ele și vei gusta din el atunci când vei îndrăzni să faci ceea ce nu crezi că poți. Și mai ales când te decizi să fii surd la vocile care nu cred în tine. Slăbiciunea de a te lăsa pradă fricii se traduce în renunțare. Dar cea mai sigură cale către succes e să mai încerci doar o dată. Curajul, puterea, îndrăznirea și, în cele din urmă, reușita, își extrag seva din fiecare experiență trăită, asumată, învățată.

Necredința în tine aduce cu sine judecăți copleșitoare și cerințe stăruitoare de la tine și de la alții. Ai de ales: între a condamna și a înțelege oamenii. Între a te judeca și a te încuraja. Cuvintele sunt singura armă care poate distruge sau construi: relații, visuri, încercări. Să te dezici de oamenii care dau de pământ cu aspirațiile și străduințele tale, asta e marea provocare! Mai ales dacă până acum ai tolerat critici, indiferență și lipsă de sprijin pentru a nu-ți pierde anumiți prietenii. Dacă nu știu să-ți fie aproape în orice condiții, e timpul să înveți renunțarea. Dacă au făcut parte din devenirea ta, poate nu le e dat să o facă până la capăt. Înțelegerea căilor și a evoluției voastre diferite aduce beneficii mai ales conștiinței tale. Dar când te decizi să crezi în tine, înveți că a lăsa acești oameni în urmă nu e egoism, e alegerea care conține în ea înțelepciune, iertare și eliberare.

În ziua în care crezi în tine realizezi că nu poţi scăpa de anumite lucruri decât privindu-le în față, nu poți să cunoști adevărata putere decât în urma unei slăbiciuni copleșitoare. Vindecarea de obsesii vine din curajul de a înceta să te minți și din acceptarea completă de sine. Nu poți deține decât acele concepte de care te-ai eliberat mai întâi. Nu poți cunoaște adevărata iubire decât dacă te oglindești în ea. Și când tu însuți devii întruchiparea iubirii.

În ziua în care crezi în tine, cazi la pace cu grandiosul sabotor interior, ținut în viață de mesaje nocive strecurate în frecventele sau rarele alinturi ale copilăriei. Te observi adesea preferându-ți compania călăului propriu în detrimentul fericirii. Te-ai învățat să primești răsfățul și iubirea la pachet cu suferința, din incapacitate de a face față emoțiilor intense pozitive. Realizezi că ești de o fidelitate stupefiantă împotriva visurilor tale. Integrarea inconștientă a unor limite, descurajări, neîncrederi, te conduce spre resemnarea în eșec, capitulând mult prea devreme în fața luptei. Mesaje repetate obsesiv de subconștient au devenit decalogul zilelor tale: “Pentru că m-a trădat nu mai cred în dragoste, the one e o prostie importată din filme americane.”, “Nici nu are rost să încerc să-mi fac viața așa cum mi-aș dori, oricum n-am nicio șansă de reușită.”, “Până când nu am bani suficienți, nu am dreptul la o familie și nici la iubire.”

În ziua în care crezi în tine încetezi să-ți răpești singur dreptul la fericire în favoarea unei monotonii care te golește în interior și îți roade sentimentul de a fi viu. Îți reclami în schimb puterea interioară, te reinventezi într-o exaltare nebănuită și cu atât mai surprinzătoare.

În ziua în care crezi în tine descoperi că te și iubești, fără să mai fii tentat să dai socoteală altor oameni sau propriilor frici. Te trezești în sfârșit din marele vis care se numește “standardele societăţii” și începi în mod firesc să trăiești după propriile standarde. Îți revendici eliberarea mentală şi emoţională dintr-un set de valori care nu ți-a aparţinut niciodată și care te-a îndepărtat de esenţa ta și de propria misiune în lume.

În ziua în care crezi în tine, acțiunile tale îi inspiră pe ceilalți să își dorească mai mult, să devină mai mult, să crească mai mult. Faci ca existența ta să conteze și îi ghidezi și pe alții în drumul lor!

În ziua în care crezi în tine, nu mai aștepți salvarea în oameni. Nu mai cauți rezolvări în exterior, nu ceri ca alții să-ți servească fericirea pe tavă, de trei ori pe zi. Și nu mai suferi atunci când toate eșuează în a-ți îndeplini așteptările. Atunci înveți că așteptările – proiectarea idealului în viitor – sunt rădăcinile durerii.

În ziua în care crezi în tine îți inviți toate părțile să stea la un cocktail în party-ul tău interior. În ziua în care crezi în tine devii liber! Și acea zi poate fi ASTĂZI.

 

Dona Sasarman

Pentru a programa o ședință de coaching (față în față sau pe skype), poţi să mă contactezi la dona@lifeavenue.ro sau 0745.655405.

 

1 Comentariu

  • CORNELIA
    02 Jun 2014

    Citind articolul tau mi-am dat seama ca e mult mai usor sa nu crezi in tine, decat sa te lupti cu toate fricile din interior. E mult mai usor sa-i iubesti pe ceilalti , decat sa te iubesti in primul rand pe tine.
    E f. greu sa devii LIBER.
    Felicitari pt. articol si pt. efortul tau de a ne ajuta sa descoperim puterea din noi.

Lasa un Comentariu