Ghid de acceptare a schimbarii

Ghid de acceptare a schimbarii

Schimbarea este singura constantă. Cu această ambrozie mi-am înșelat starea de adâncă neliniște în fața vâltorii iraționale adusă de schimbare. Dincolo de teama de consecințe și de greșeli abisale, mi-am dat viața peste cap în doi timpi și trei bătăi de inimă. Am pus punct relației de iubire, în care am avut senzația că mi-am plătit către univers și cotizațiile trecute și pe cele viitoare, și am înlocuit un job “călduț” și stabil cu vânătoarea de visuri și vocații. Isteria nevoii de senzațional care pariază destinul pe o carte își are logica sa: sacrifici ceea ce eşti pentru ceea ce poți deveni.

blackphotos5Cu această dualitate moarte-naștere complotează acum tentativa de afirmare a visurilor mele, care-mi dinamizează energiile și misiunile. Pe moment, m-au dăruit cu vid interior și nu cu ușurare. Aceste acțiuni neașteptate, de oamenii din jur și cu atât mai puțin de propria-mi rațiune, dau corp și coerență personalității mele și mă proiectează spre locuri total necunoscute.

De multe ori nu poți să controlezi schimbarea, poți doar s-o înțelegi. Chiar în această înțelegere se află stabilitatea, statornicia, consimțirea. Viața ta își continuă armonios parcursul când îi accepți toate buclele, toate stagnările și turnurile subite. Dar cum să te prosternezi în fața schimbării dacă aceasta contravine nevoilor tale de moment?

1.Privește în interiorul schimbării și vezi ce se află dincolo de ea. Pentru că în felul cum îți modifici perspectiva vei descoperi luciditatea acestui ciclu al lucrurilor care vin și pleacă. Realizarea că asta nu e o condiție temporară, ci suprema constantă, îți aduce eliberarea de condiționarea timpului.

2.Provocarea și paradoxul tău în vâltoarea schimbării e ca tu să devii constant, să te regăsești stabil și integru. Intenția nestatorniciei e să-ți filtreze valorile, asemeni unui părinte grijuliu. Să te vezi nevoit să renaști de mai multe ori din propria cenușă, de fiecare dată mai îndrăzneț, autentic, pregătit să iei partea plină a vieții. Constanța ciclurilor cuprinse în existență te readuce cu atenția la propriile rădăcini și la cum ești menit să-ți împlinești viața. Schimbarea e peste tot în jurul tău și tu însuți ești în trupuri diferite în fiecare zi. Ai plecat din multe locuri și relații cu rol de a te modela și a te maturiza. Și totuși veșnicia din tine dăinuiește în ciuda tranzițiilor de la un nou început către un nou sfârșit. Să cazi în capcana acestor sfârșituri emoționale înseamnă să te atașezi excesiv de un ciclu al cărui rol a luat sfârșit. Înseamnă să refuzi să înțelegi că orice sfârșit devine început și că începuturile sunt adesea deghizate în sfârșituri dureroase.

3.Sacrificarea nevoii de moment pentru elixirul rezultatului pe termen lung. Acesta este efectul îmbrățișării care se întâmplă între tine și schimbare. A-ți refuza placerea de moment, în virtutea unei împliniri viitoare. A da iluzia din mână pentru a te putea cățăra pe gard după un vis nesigur. A accepta o despărțire și a-ți asuma un timp cu tine, cu nevrozele și transformările tale, în virtutea vindecării de tipare relaționare care ți-au ridicat un grandios semn de întrebare cu privire la cât meriți de la o relație. În virtutea găsirii de răspunsuri care să-ți alchimizeze fricile în credință, să-ți jertfească egoismul și comportamentele nevrotice pe altarul dăruirii de sine.

E timpul să scrii versuri de adio absentului egotic și de bun-venit celui care a înțeles, în sfârșit, ce înseamnă să construiești o relație stabilă. Toate acestea sunt posibile doar prin schimbare: să înveți să renunți atunci când tot ce ai încercat n-a dus nicăieri, să nu mai bați la uși care ți-au fost închise și nici să nu cauți grăbit ferestre salvatoare.

4.Schimbarea înseamnă nu depășire de sine, ci împlinire de sine. Posibilitatea de a alege păstrează speranța unei vieți care merită să fie trăită. Cum ți se arată victoria asupra schimbării? Și cea a înțeleptului comparativ cu lupta nesfârșită a orbului? Ce alegi: rutina temerilor pe care te-ai construit până acum sau schimbarea care îți deschide noi orizonturi și îți dă voie să-ți savurezi adevărata natură? Pentru că tot ce nu e sămânța autenticului tău, tot ce nu e viețuire conformă cu esența ta, tot ce nu-ți exultă  sensul de a fi nu merită trăit.

5.Evoluția e imposibilă fără schimbare. Nimic grandios nu s-a întâmplat vreodată fără schimbare. Oamenii credeau cu tărie că Pământul era plat, azi cred cu tărie ca e sferic. Azi pariem pe electroni și protoni, când poate la baza vieții sunt unicorni mov. Fără neacceptarea altor realități ca fiind la fel de posibile ca cea în care ne-am desfătat existența, nu s-ar întâmpla nici evoluția lumii, nici cea a conștiinței noastre. Am rămâne pentru eternitate într-o perpetuă monotonie.

6.Ce te înspăimântă te și modelează. Societatea de azi nu diferă prea mult de socialism în privința ardorii cu care sunt ridicate pe un piedestal siguranța, statornicia, uniformitatea insipidă prin care omul este pus la locul lui. Thinking outside the box îi aprinde minții sclipirea de geniu care o consacră ca diferită, ca inovatoare, ca un potențial pericol pentru societate și pentru ea însăși. Mania stabilității ne-a intrat în sânge, iar unanim lăudată e convenția nescrisă care trage oameni la xerox. Firesc a devenit să stai într-o cutie opt ore pe zi și să lucrezi pentru visurile altora, în loc să-ți revendici libertatea de a le urma pe ale tale. Firescul de astăzi dictează să rămâi blocat într-o relație nevrotică sau banală, fugind de judecata lumii și de propriile umbre care nu-ți dau voie să lași în urmă ce a încetat de mult să te mulțumească. Sarolta-Bán-005

A te aventura în căutarea cavalerului pe cal alb (a se citi un partener ale cărui nevoi să-ți fie complementare, lângă care să-ți regăsești sensul) s-a transformat într-un basm cu zmei. Dezaprobările din jur, traduse în tine prin transpirații reci și bătăi accelerate ale inimii nu sunt altceva decât propria rezistență. Frica ce spune NU reinventării de sine, ieșirii din tipare. Dacă alegi să te sperii în avans de scenarii imaginate, îți refuzi și propria poveste cu zâne în care te-ai putea desfăta după devirusarea de mediocritate.

Și dacă ai avea curajul de a-ți lua viața din mâinile anturajului, al guvernului și al falselor modele scoase la înaintare de societate? Ce-ar fi dacă, cu toate fricile și nevrozele la purtător, te-ai lăsa dus de valul schimbării în realități pe care cu greu ai îndrăznit să ți le imaginezi? Dacă aceste cuvinte au pentru tine valențe science fiction, înseamnă că nu ți-ai savurat încă nectarul dulce al inventării de sine. Sabotorii interiori îți șoptesc că schimbarea e nonsens, că e forma de expresie a celor iresponsabili. Cum să-ți arunci pe geam credințe cultivate cu abnegație de atâtea generații? Cum să te lași de oamenii care au știu tot timpul ce e mai bine pentru tine, chiar dacă nu te cunosc și nu te acceptă pe tine, cel locuit de atâtea ezitări, slăbiciuni și năzuințe nerealiste? Saborotii interiori ți-au fost implantați, iar asumarea  schimbării e prețul pe care trebuie să-l plătești ca să-i alungi. Demnitatea și libertatea de a fi e răsplata pe care o primești.

Fără schimbare, adesea viitorul pare închis, lipsit de devenire, iar neputința de a întrezări acest viitor face prezentul insuportabil. Aici își are rolul schimbarea: cuvintele prezent și viitor îți aparțin, dinamica cuvântului liber îți dă opțiunea de a crea mereu un viitor mai bun (un viitor care vine peste o clipă și se extinde la infinit), dacă prezentul e arid și devitalizat.

Vedem constanța ca echivalentul unui ancoraj care ne ține verticali în furtunile și vijeliile vieții. Iar pentru ceea ce ai vrea să schimbi și nu poți, soluția e simplă: schimbă-ți atitudinea! Nu mai critica oamenii pentru ceva ce nu pot schimba. Dacă n-au făcut-o de dragul lor, n-o vor face nici de dragul tău. Nu te mai lăsa pus la pământ de ceva pentru care nu mai poți face nimic. Dacă nu există nicio soluție, nu există nicio problemă!

Și fii gata în orice moment să sacrifici ceea ce eşti pentru ce ai putea deveni!

Dona Sasarman

P.S.: Pentru a programa o ședință de coaching, poţi să mă contactezi la dona@lifeavenue.ro sau 0745.655405.

Iar pentru porţii mai dese de introspecţii şi resurse pentru fiecare zi, te invit să te alături pe Facebook comunităţii Life Avenue, aici: www.facebook.com/LifeAvenue

(2) Comentarii

 • CORNELIA
  02 Apr 2014

  “Când voi fi mare vreau sa ma fac….fericită!”
  Mă bucur că ai ales să te faci… fericită.
  Felicitări pt. curajul de a face schimbările din viaţa ta si sper ca acest articol să-i inspire si pe alţii să-şi urmeze visul.

 • Andreea
  02 Apr 2014

  Cateodata nu putem controla nimic din jur si ne simtim pierduti. Dar renastem cand realizam ca ne putem controla pe noi, reactiile noastre la schimbare sau la ceea ce refuza sa se schimbe. Asa ca da, constanta in schimbare poate fi puterea si detasarea cu care ii facem fata.

Lasa un Comentariu