10 pasi catre puterea ta interioara

10 pasi catre puterea ta interioara

Datoria intrinsecă a omului este de a fi prezent în propria existență, de a coincide cu viața. Omul conștient de valoarea și sensul lui în lume nu pierde timp prețios în contabilizarea eșecurilor și a ușilor închise. El știe că asta e rețeta pentru dezastru existențial. Nu, el e prea ocupat să se ridice și să caute ferestre pe care singur le deschide după ce ușa i-a fost închisă. Și asta pentru că își face zilnic contract de credință în el însuși și nu se lasă purtat după cum bate vântul, circumstanțele sau alții care se cred mai puternici decât el.

Calea către puterea interioară nu e labirint obscur, ci produsul declarației tale de intenție. Intenția de a-ți asuma introspecții, de a limpezi valori și de a da naștere unor obiective curățate de frici și convingeri care te limitează.

1. Care-ți sunt valorile după care te ghidezi, regulile după care îți joci partida vieţii și de care nici în ruptul capului nu vrei să te dezici? Du-le în conștient și marchează-le cu bulină roșie, pentru ca ele să-ți creeze, nu să-ți consume istoria. Nevoia de evadare din cariere sufocante și relații insuficiente se naște dintr-un conflict de valori. Dacă libertate egal fericire pentru subconștientul tău, te poți jertfi la nesfârșit, pe altarul unei relații posesive nu vei afla niciodată izbăvire.

Man-Running-Beach1

2.Devii ceea ce gândești cel mai frecvent. Lumea exterioară îți este oglindă pentru universul interior. Dacă gândurile sunt catalizator de minuni sau blesteme în viața ta, fă tranziția de la un spectator impasibil la un creator neobosit de gânduri care să te susțină. Nu-ți mai pune singur piedici, ca apoi să te plângi că nu se urnesc din calea ta.

3. Prezintă-ți rezistența la ușa schimbării. Este oricum o forță mai presus decât tine și din lupta cu răul n-ai cum să ieși învingător. Nu în război stă soluția pentru pacea interioară, nu prin luptă răzbați până la armonie. Lupta cu frustrări și complexe pune paie peste focul furiei și nu încredere în potențialul de care dispui.

4.Nu te întreba ce îi trebuie lumii de la tine. Descoperă ce te face să prinzi viaţă şi pune-te pe treabă. Lumea nu mai are nevoie de oameni conformați, dărâmați de poveri care nu folosesc nimănui. Lumii îi trebuie oameni care au prins viaţă.

5.Concentrează-te pe ce este și ce va fi. Emoții negative potențate de rememorarea obsesivă a trecutului îți ard pe altarul regretelor bucuria vieții care trece pe lângă tine. Nu poți fi încântat de posibilitățile infinite care ți se aștern de acum în cale, dacă te lași consumat de strigoii trecutului.

Cel mai probabil, comportamentul îți este construit pe experiențe trecute și convingeri negative despre tine și despre lume. Dar dacă epoci s-au schimbat, se schimbă și concepții și conjuncturi.. dacă le permiți. E ipocrizie să crezi în evoluție tehnologică și medicală, dar să respingi cu insistență posibilitatea ca tu să obții rezultate diferite decât până acum. Nimic nu stagnează decât dacă e ținut în loc!

“Mereu fac lucruri pe care nu le pot face – aşa ajung să le fac.” ~ Pablo Picasso

6.Hotărăște singur ce vrei să schimbi, nu lăsa hazardul să o facă pentru tine. Modelează-ți singur ADN-ul viitorului. Orice pas înainte e posibil după o modificare a conceptului despre tine însuți, a felului în care gândești și simți despre tine și lumea ta. Dacă nu te schimbi, nu crești. Dacă nu crești, cum vei simți că trăiești cu adevărat și cum vei da valoare existenței tale pe pământ?

7.Eşecul este un profesor mult mai bun decât succesul, pentru că dezvoltă perseverenţa, o calitate nelipsită din realizările oamenilor de succes. Așa că oferă-i eșecului lecția care să te aducă tot mai aproape de formula magică a succesului. Pentru că aici se cerne pleava care ridică steag alb obstacolelor de cei care își savurează scopuri împlinite chiar sub nasul tău. Aceștia din urmă au determinarea grandioasă de a-și vedea visurile nu doar noaptea, cu ochii minții. Așa că rămâi cu întrebarea: “Dacă eram la un pas de reușită?” sau te decizi să mai încerci doar o dată?

8.Fii conștient că fiecare alegere îți decide cursul vieții. Nu da vina pe job, economie, părinți sau vremea de afară. Tu ești singur responsabil de fiecare decizie pe care o iei. Actul de a fi responsabil e un leac pentru neputință și un izvor nesecat de încredere în sine. Conflictele și sabotorii exteriori sunt o reflexie a stării tale interioare. Oameni, situații și întâmplări doar îți apasă butoane care există în tine. Deci vezi-ți de întărirea propriilor slăbiciuni, fără să mai crezi că ce e dincolo de tine nu e influențat de atitudinea și gândurile tale.

9.Puterea personală stă în capacitatea de a lua decizii urmate de acţiuni concrete. Împlinirea unui țel se pliază pe grandoarea obiectivelor așternute spre acel țel. Dar dacă visezi la lucruri mici, uiți că există și lucruri mari la care poți aspira. So dream big and you will do big!

10.Puterea interioară se activează odată ce-ți descoperi și-ți folosești cu sens abilităţile. Tot ceea ce ai nevoie pentru a avea succes se află în tine, nu mai căuta salvarea în exterior! Am fost creaţi pentru a reuşi, suntem înzestrați cu toate resursele fizice, psihice şi emoţionale de care avem nevoie pentru a prelua controlul asupra vieţii noastre. Dar ne împiedicăm de obstacole imaginate în intuneric, în timp ce scânteia care ne pune potențialul în acțiune se află în noi. Trist e că de cele mai multe ori ăsta e singurul loc în care nu căutăm. Așa că începe să-ți creezi reflexe condiţionate dorite de tine, şi nu impuse de factori exteriori, reali sau închipuiți.

Creșterea calitativă a vieţii tale nu e priceperea în a o păcăli, cu șiretlicuri și măști atent confecționate, ci curajul de a te iubi pentru frumusețea de a fi tu. Și mânuirea cu iscusință a celor două forţe gemene care-ți guvernează orice acțiune: suferinţa şi plăcerea.

 

Dona Sasarman

Hai la workshop-ul “Viața dincolo de limite” – 10 mai, Cluj-Napoca, pentru a învăța cum să integrezi aceste principii în tine și să le faci parte din viața, deciziile și acțiunile tale. Înscrie-te aici: Formular înscriere Viața dincolo de limite.

(3) Comentarii

 • anca
  30 Apr 2014

  DRAGA DONA, regret ca nu sunt in tara inca. Mi-ar fi placut sa vin la Cluj. Cu mii de multumiri, Anca

 • CONA
  30 Apr 2014

  În viaţa nostră trebuie să existe un moment în care să ne dorim să facem cunoştinţă cu noi. Mă bucur că tu ai ales să ne ajuţi să facem mai uşor acest lucru.
  Îţi doresc multă inspiraţie şi multă răbdare pe această cale.

 • mirela rusu
  23 Oct 2014

  Multumesc. Ma ajuta foarte mult

Lasa un Comentariu