Ia-ti viata de la capat. Primavara e renasterea ta.

Ia-ti viata de la capat. Primavara e renasterea ta.

 

Unele planuri, unele afaceri, unele iubiri se sfârșeșc neașteptat… la fel cum se sfârșește iarna. Primul impuls al scutului nostru interior e să făurească un adevărat zid chinezesc care să ne separe de a mai fi naivi, vulnerabili și de a ne arunca cu pasiune în viață. Ne refugiem într-o iarnă care promitem, raţional, să fie infinită. Dar natura conglomeratului suflet-minte e să răzbată prin iarnă, și nu s-o lase suveran peste regatul ființei. Natura omului e să spere din nou, să iubească din nou, să încerce din nou.

Simfonia noului anotimp poate să fie și simfonia trezirii tale, ieșirea ta din întuneric, punerea la cale a unei noi strategii de fericire. Eflorescența din jurul tău e mărturia că nicio iarnă nu durează la nesfârșit, niciun eșec nu e de nedepășit și nicio durere neînvinsă de timp. Cu o floare nu se face primăvară, dar cu un întreg câmp de flori care ți se așterne în față, da!

blackphotos1

Fără emoţie – asumată și împărtășită, cu tine însuţi şi cu alţii – întunericul nu se transformă în lumină, nici îngheţul în renaştere. Şi cum ar fi posibilă renaşterea sufletelor fără încremenirea în durere sau în nepăsare? Începutul care-ţi aşterne căi nebănuite n-ar fi posibil fără un sfârşit, extazul clipei poate răsări doar din agonia simţurilor. Numai după ce am cunoscut capriciile iernii putem savura tentaţiile primăverii.

Primăvara te instigă la a-ți revendica existența, a te vindeca de tulburări și vinovății de prisos şi te redă cu grație propriei vieţi. Tranziția de la iarnă spre vară conţine în ea un impuls al reinventării, o datorie intrinsecă de a începe să-ți creezi singur ceea ce a fost doar imaginat. Ciclul firesc al vieţii îţi cere să revii constant de unde ai plecat, atunci când ai nevoie să-ţi prelucrezi la cald eul.

De ce să te reinventezi odată cu primăvara? Pentru că vigilenţa cu care știi să înveţi provoacă viaţa să-ţi dea constant noi lecţii. Sau pe aceleași, până le devii maestru.

Pentru că acum ştii cum să apreciezi o iubire pierdută şi că orgoliul şi cultul sinelui este moartea iubirii. Pentru că vezi în eşec lecţiile subtile despre cum s-o iei de la capăt. Eşti în sfârșit pregătit să-ţi asumi riscuri măreţe pentru un succes negarantat, conştient că nu-ţi mai poţi amâna aspiraţiile la nesfârşit.

Doar dacă permiţi ego-ului să admită înfrângerea îţi iei laurii renaşterii din propria cenuşă. Meriți o reînviere, pentru că și tu faci parte din natură. Pentru că nu te mai compromiţi pe tine şi pentru că singura răspundere reală este faţă de propriul ideal şi de propria conştiinţă.

Dacă stai de vorbă cu primăvara, te vei molipsi de nonşalanţa cu care își trăiește izbânda peste albul-cenușiu al iernii. Te poți lăsa inspirat de procesul calm, viu și vibrant prin care-și reanimează forţele, firescul cu care acceptă ciclul rece-cald al vieții. Te poți inspira de la primăvară cu speranța că cicatrizarea patimilor, renașterea și succesul au fost inventate și pentru tine. Și tu poți savura adierea unui nou început, dacă îți reclami, în sfârșit, liniștea gândurilor.

Câteodată cea mai bună medicină e să ne acceptăm viaţa aşa cum este.

Şi câteodată… am putea încerca să dărâmăm zidurile impenetrabile care ne despart de oameni. Să ne înţelegem şi să ne digerăm unii pe alţii, ştiind că toţi avem alte hărţi interioare cu care ne străduim să descifrăm teritoriul îngust pe care îl împărţim.

Cred că vâltoarea neînțelesurilor și a tragediilor existențiale se stinge atunci când îţi găseşti liniştea. Când în loc de tristețe și negru te decizi să vezi frumusețe și sens. Când îți ordonezi piesele de puzzle într-o imagine care să-ţi aducă claritate  asupra enigmei: “Care este sensul vieții mele?”. Și atunci vezi răsăritul din spatele fericirii apuse, lăsând loc unei noi și renăscute fericiri. Atunci ştii că ai ieşit triumfător din bătălia cu rănile și cu deziluziile. Şi privirea ta a ieșit victorioasă din lupta cu timpul.

Ieşirea din iarnă este confirmarea curajului de a sta faţă în faţă cu tine, de a-ţi transcende amorţirea sentimentelor. De a căuta iubirea care îşi doreşte comuniune şi nu separare, sclipirea conştiinţei care se contopeşte cu Universul, compasiunea care simte fericirea ca pe un dar oferit altora şi nu ca pe un drept infailibil al ego-ului. În regatul îngheţului, ai aflat cum să întreţii mai mult ca oricând focul tău interior. Şi ai ieşit din iarnă mai puţin dispus să alimentezi o imagine falsă despre cine eşti şi ce-ţi doreşti, dincolo de frică şi nesiguranţă de sine.

Aşa că.. trezeşte viaţa din tine şi încearcă din nou, ca şi cum n-ai fi eşuat niciodată. Ia-ţi inima în dinţi şi fă-o să iubească din nou, ca şi când n-ar fi fost străpunsă niciodată de trădare şi deziluzie. Dacă nu acum, atunci când?

În această primăvară, lasă-te dezbrăcat de măştile încremenite ale eșecului, ale decepției și ale durerii. Și îndrăzneşte să-ți răspunzi la întrebarea: cine eşti tu fără masca ta

 

Dona Sasarman

 

P.S.: Pentru a programa o ședință de coaching, poţi să mă contactezi la dona@lifeavenue.ro sau 0745.655405.

(5) Comentarii

 • OANA
  11 Mar 2014

  Ai dreptate….”Dacă nu acum, atunci cand?”.
  Să lăsăm toate decepţiile, deziluziile şi poticnirile să treacă odată cu iarna care se încheie.
  F.frumos articol şi f.bune sfaturile pe care ni le dai.
  Felicitări!

 • Narcisa
  11 Mar 2014

  Asa am supravietuit si eu, am ras in fata esecurilor.. dupa ce mi-am revenit din soc. Si m-am reinventat de fiecare data, pt ca am considerat ca un sut in fund este un pas inainte. Asa ca inainte am privit de fiecare data, nu inapoi!

 • Ana
  12 Mar 2014

  Primavara aduce culoare si viata, aduce speranta cu primele raze ale soarelui de dimineata, dar si cu pregatirea “terenului” pentru adapostirea recoltelor. Sa profitam de ocazia de a planta samanta buna in fiecare primavara, daca nu reusim asta in fiecare zi, si sa stam luminosi in fata noastra si a celor dragi! Fiecare experienta ne aduce plus valoare insa trebuie sa fim lucizi…si aici intervine auto-analiza si educatia. Asteptam si alte articole si materiale, Dona. Sunt foarte folositoare!

 • Dona
  12 Mar 2014

  Mulţumesc pentru toate aceste completări minunate şi necesare :)

 • Mariana
  13 Mar 2014

  Multumesc! Felicitari pentru articol!

Lasa un Comentariu