Fii arhitectul fericirii tale

tumblr_ltpx5rGKZK1qf70r5o1_500

tumblr_ltpx5rGKZK1qf70r5o1_500Căutarea acerbă a fericirii este insăşi garanţia nefericirii, pentru că fericirea, aşa cum este ea înţeleasă, vine în fracţiuni de secundă. Splendoarea clipei de beatitudine se evaporă imediat cu un zâmbet ironic. Suntem lansaţi în trecătoare experienţe plenare care transcend cotidianul, doar cât să ne sădească râvnirea eternă la eternitatea acelui moment. Intenţia realismului e de a ne aduce înapoi pe pământ, conştienţi de efemeritatea fericirii pure, desăvârşite, dar în acelaşi timp mulţumiţi cu bucuria cotidiană. Să ne condamnăm la o nefericire zilnică, cu râvnire obsesivă la o existenţă euforică, este nebunie. Aşa se nasc dependenţele de substanţe psihoactive sau fobia de a trăi o viaţă banală.

Secretul vieţii nu este să ai tot ceea ce-ţi doreşti, ci să îţi doreşti tot ceea ce ai.  ~ N.D. Walsch

Mai bine aspiri către atingerea maturităţii spirituale, atunci când înfloreşte în tine vitalitatea, abilitatea de a trăi cu veselie şi o veritabilă ars poetica a vieţii tale. Perioada sărbătorilor de iarnă e momentul perfect pentru a accede la această condiţie. De ce? Pentru a putea dărui din preaplinul tolbei cu bucurii şi altora.

Dăruieşte-ţi fericirea ţie însuţi. Lasă-te să fii creatorul tău. Şi lasă-i şi pe alţii  să-şi aducă contribuţia în devenirea ta. Fiecare om intra în viaţa ta cu un scop bine definit. Identifică-l şi trage foloasele pe care ţi le aduce fiecare interacţiune pentru dezvoltarea ta.

Şi nu te mai pune la pământ! Cu tine trebuie să trăiești oriunde ai merge.
Autonomia și cunoașterea de sine sunt elemente-cheie pe drumul către iubire și libertate interioară. Fii suficient și frumos în ochii tăi și această imagine se va reflecta în toate oglinzile lumii!

Dă mai departe magia sărbătorilor! Nimeni nu te forţează să te laşi intoxicat de consumerismul specific sărbătorilor de iarnă, în care achiziţiile îţi validează succesul şi îţi subliniază mai mult sau mai puţin discret valoarea. Cinismul tău alimentat de agitaţia creată în jurul acestei sărbători, la care kitsch-ul primeşte un plus de grandoare în fiecare an, este oarecum justificat.

Dincolo de asta, Crăciunul este o perioadă de basm, în care copiii îşi primesc în sfârşit răsplata pentru 360 de zile de supunere la regulile adulţilor. Pentru câteva zile, au dreptul să creadă în dorinţe care se îndeplinesc într-o clipită. Fii şi tu parte din conspiraţia pentru crearea sclipirii în ochii celor mici, mai ales a celor care îşi văd visurile năruite an de an, crezând că Moş Crăciun le-a pierdut adresa. Oferă-te voluntar la un cămin sau un ONG pentru copii, dăruieşte un coş cu alimente unei persoane fără adăpost, pune mici cadouri într-o cutie şi lasă-l la uşa unei familii nevoiaşe. Inspiră-i şi pe ceilalţi să dea mai departe magia sărbătorilor, pentru că toţi visează la propriul Moş Crăciun care să îi redea lumii.chrismas-photography1

Oferă tu o însemnătate sublimă acestei sărbători. Fericirea cea mai simplă şi veritabilă vine din dăruire.

Acceptă-te exact aşa cum eşti. Nu-ţi asuma misiunea autodistrugerii, să declari război defectelor tale e un demers inutil şi epuizant. Îţi e mult mai uşor să-ţi dezvolţi calităţile decât să-ţi înlături defectele. Dacă te împrieteneşti cu abilităţile tale, acestea singure le vor arăta calea de ieşire slăbiciunilor.

Decât să înjuri întunericul, mai bine aprinde o lumânare. ~ Proverb chinez

Dar nu ignora nicio parte din tine. Sincronizează-ţi dimensiunile. Te locuiesc atâtea dimensiuni! Dacă acum eşti animat de spiritualitate, poate într-o clipită simţi banalitatea materialului cum preia controlul peste gânduri. Toate acestea te conţin pe tine, nu diminua rolul niciuneia în supravieţuirea eurilor tale.

Valoarea timpului se măsoară în relaţii de calitate. Profită de zilele libere pentru a echilibra balanţa timpului petrecut cu cei dragi. Consolidează legături, lasă-ţi spiritul să se manifeste liber în relaţiile tale, oferă zâmbete, iubeşte. Aminteşte-ţi de bunicii tăi şi pregăteşte-le surprize de sărbători. Oferă mai degrabă cadouri creative, decât să-ţi iroseşti toate economiile pe cadouri lipsite de semnificaţie.

Caută-ți autenticitatea. Caută-te pe tine. Autentic, dezrobit de fațade și măști ocazionale. Şi ai curajul să dai viaţă acelor laturi ale tale care au rămas neatinse de aparențe și denaturări ale adevărului.

Îmbrățișează partea senină a vieții. Îndreaptă-ţi atenţia către aspectele care te îmbogăţesc spiritual, pe tine şi cei din jurul tău. Fii conştient de dualitatea cauză-efect şi orientează-te pe îmbogăţirea celor care funcţionează pentru tine şi îi îmbogăţesc pe ceilalţi.

Energia noastrǎ este hrănitǎ cu ceea ce oferim, nu putem lovi cu pietre așteptându-ne sǎ primim trandafiri în dar. Seamǎnǎ iubire ca sǎ culegi iubire! Osho

Integrează în tine experienţa momentului prezent. Momentele anticipării unei clipe din viitor sunt pline de exaltare, însă îţi răpesc prezentul. Lasă-ţi atenţia să se îndepărteze de anticiparea a ceea ce va urma. Acest proces te va elibera din prinsoarea ego-ului, principala sursă de conflict şi cauza sentimentului de separare. Atâta timp cât ego-ul se dezlănţuie neînfrânat în tine, gândurile, emoţiile şi acţiunile tale vor fi pradă dorinţei sau fricii. Iar relaţiile cu ceilalţi îţi vor fi guvernate fie de dorinţă, fie de frică. Dacă dai undă verde manifestării dragostei prezente în tine acum, vei crea un spaţiu guvernat de armonie în relaţiile tale.

Pe de altă parte, nu te mai îngrijora pentru momente din viitor. Din nesiguranţă şi confuzii răzleţe renasc posibilităţi ţesute de conştiinţă. Stabilitatea constantă îţi îngrădeşte dezvoltarea şi îţi încetineşte căutarea instinctivă a adrenalinei provocată de nou.

Banii chiar nu aduc fericirea. Deşi din fragedă pruncie suntem programaţi să credem contrariul, banii nu au un impact dramatic asupra fericirii noastre. Există o mulţime de cercetări care au în centru acest subiect şi toate relevă o realitate vădită: stresul şi responsabilităţile blochează fluxul fericirii obţinute din lucruri care nu pot fi cumpărate. Iar iluzia puterii pe care o conferă numărul de zerouri al venitului devine condiţie sine qua non pentru trăirea sentimentului de împlinire.

Deci e foarte posibil ca puţinul tău să fie mai bun decât averea altuia.

Bucură-te de lucrurile mici. “Clişeu supraestimat”, se grăbeşte să riposteze atotcunoscătorul din tine, saturat de iluziile îmbrăcate în straie de sărbătoare. Dar tot ce am vorbit noi aici conduce firesc către concluzia de necontestat că bucuriile mărunte sunt cărămizile care construiesc măreţul altar al fericirii.

Acordă-i speranţei creditul cuvenit. Speranţa nu este virtutea celui servil şi naiv, ci e dovada ultimă a curajului de a înfrunta negativismul şi lipsa de încredere în viitor care transpar din principiile de viaţă transmise între generaţii.

Ai curajul de a te detaşa de turma socială zguduită de nemulţumire, de a nu mai alerga disperat după iluzii şi de a fi, pur şi simplu, fericit.

Poţi să începi chiar acum, de sărbători.

 

Dona Sasarman

(2) Comentarii

 • CORNELIA
  19 Dec 2013

  Foarte bune îndrumările tale, de urmat în fiecare zi şi mai ales de sărbători.
  Fie ca cei care au sănătate să se bucure de ea şi să fie conştienţi că sunt binecuvântaţi.
  Sărbători cu multe bucurii la toţi cititorii tăi.

  • Dona
   19 Dec 2013

   Mulțumesc pentru gândurile calde. Sărbători frumoase și ție :)

Lasa un Comentariu